Robèrt van Beckhoven

Robert van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven heeft het bakkersvak met de paplepel ingegoten gekregen: hij groeide op in de bakkerij van zijn vader in Oisterwijk, waar op traditionele wijze brood, koek en banket werden bereid. Meehelpen in de bakkerij betekende voor de jonge Robèrt vooral helpen met afwassen en schrobben, en níét aan de taarten komen. Maar toen kwam de dag dat een banketbakker ziek was en Robèrt bij wijze van uitzondering vruchtenvlaaitjes mocht maken. Dát was het moment dat hij werd gegrepen door de passie voor het vak. De bakkersschool, verschillende stages, deelnames aan prestigieuze vakwedstrijden en vele jaren ervaring later is hij nu de enige in Nederland met zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger.

In 1989 nam Robèrt de bakkerij van zijn vader over. Hij bleef trouw aan de klassieke principes, maar begon ook direct aan de weg te timmeren met nieuwe technieken. Missie: het brood- en banketbakkersvak in Nederland naar een hoger niveau tillen. Zijn innovatieve creaties bleven niet onopgemerkt en in 2005 vestigde hij zich op een bedrijventerrein aan de rand van de stad, met genoeg ruimte voor grotere projecten en een leslokaal voor bakcursussen.

In 2014 volgde de verhuizing naar de monumentale panden van de Koninklijke Verenigde Leder, de voormalige leerfabriek in Oisterwijk. Op deze plek kunnen Robèrt, partner Pirjo en hun team hun creativiteit en kunde toepassen in een grote brood- en banketbakkerij, hun kennis overdragen in een hypermodern cursuslokaal én het vak zichtbaar maken voor bezoekers. Letterlijk, want via de 45 meter lange glazen gang kun je de bakkers en patissiers aan het werk zien. Grote posters geven daarbij aanvullende informatie over de filosofie, werkwijze, grondstoffen en machines die het ambacht ondersteunen. Een droom gaat in vervulling: een bezoek aan bij Robèrt wordt een complete beleving.

Het enige dat nog ontbrak, was een plek om mensen te laten genieten van niet alleen producten uit de eigen brood- en banketbakkerij, maar van het goede leven in brede zin. Een rustpunt waar ze alle indrukken kunnen laten bezinken onder het genot van een heerlijke kop duurzame koffie of thee, ontbijt, lunch, high tea, borrel en diner. Die plek vonden Robèrt en Pirjo begin 2017 in Kafé Van Leer, gelegen in het verlengde van de glazen gang van bij Robèrt.
 

bij Robèrt
Almijstraat 14, 5061 PA Oisterwijk
tel. 013 - 303 11 20